Kategori arşivi: Downloads and Development

ZX Vision 5.2 çıktı — (eskiden SpeccyView idi)

zxvision5

ZXVision ilk defa 2009 yılında SpeccyView adı altında yayınladığım bir ZX Spectrum grafiği görüntüleme aracıdır. Program basitçe SCR ve MLT grafikleri görüntülemek için üretilmiş olsa da, Snapshot türleri ile TAP ve TZX dosyalarını da açarak içindeki grafik dosyalarını görüntüleyebilir.

Ayrıca akıllı bir şekilde çerçeve rengini tayin edebilir ya da dilerseniz yükleme çizgileri modunda görüntüleyebilir.

Slideshow özelliğinin yanı sıra yüklenmiş görüntüleri manüple edebileceğiniz birkaç fonksiyon mevcuttur. Örneğin bir SCR yükledikten sonra EDIT menüsünden önce Glow, sonra SlotMask ve sonra tekrar Glow seçeneğini seçiniz. Görüntünün TV görüntüsüne dönüştüğünü görebilirsiniz.

DOWNLOAD ZX Vision V5.2 53KB ZIP file
UPDATE 21/01/24: V5.3 is available here

Zx Spectrum imajları mı lazım?
DOWNLOAD ZX Spectrum Random Image Pack 360KB Zip file

daha fazlası için ZXART.EE sitesine gidiniz

JPG2PDF, JPEG2PDF ya da Jpeg’den PDF’e yazdırmaca…

Bidakka aslında PDF ile ilgisi yok, bu bir clickbait! Bu araç bir dizi imajı doğrudan printera gönderiyor. Eğer bu printer bir PDF printer ise şahane 😀

Yüklü sayıda jpeg dosyasını bir pdf belgesine dönüştürmem gerekiyordu ve bu işler için bir online servis kullanmak istemedim. Fakat bu basit işlem için ücretsiz bir araç da bulamadım. Mutlaka vardır ama ben bulamadım. Neyse, kendim yazmış oldum, isteyen kullanabilir.

Bu araç yazıcınızın varsayılan ayarlarını kullandığı için herhangi bir ayar mekanizması sunmuyor. Bu sebeple önceden yazıcınızın ayarlarını kontrol panelinden yapmayı unutmayın.

PDF çıktı almak için Microsoft Print to PDF kullanmanızı öneriyorum. Ücretsiz ve windows’un son sürümlerinde kurulu geliyor.

Elbette başka yazıcılar da kullanabilirsiniz.

Bir arkadaşımın bilgisayarında imajların yarım çıktığını da gözlemledik ama sebebini bulamadık. Bulan olursa helal olsun.

Jpeg2PNG screenshot

nasıl kullanılır?

1. İmajları pencereye sürükleyip bırakın.
2. Gerekiyorsa dosyaları alfabetik dizdirebilirsiniz (sort butonu)
3. yandan bir printer seçin, tercihen “Microsoft Print to PDF”
4. print butonuna basarak yazdırın.

BURADAN İNDİRİN 8KB zip dosyası (kurulum gerektirmez) WindowsXP..Win11

Basinc 1.77 Sürümü

Arkadaşlar, bilen biliyor, Basınç Editörünün 2021 sürümünü yayınlıyorum.
Şimdi BasinC daha iyi, daha hızlı, daha akışkan ve daha duyarlı!
BasinC Emulator 1.77 – Download
İndirin, kurun, sinclair zx spectrum basic içinde yuvarlanın, ne yaparsanız yapın artık.

Eh, Türkiye’den kullanan kimse yok diye bu arka sokaklarda rahatça zırvalayabiliyorum. Sevgiler, mutlu cadılar bayramı dilerim. Kestiğiniz cadı kurbanlarınızı komşularınıza dağıtmayı unutmayınız.

İstanbul Efsaneleri: Lale Savaşçıları Amiga için şifresi kırılmış sürüm

Geçen ay adeta yapmam gereken gerçek işlerden kaçmak adına Umut Tarlaları’nı iki disketten tek diskete düşürmekle uğraşmıştım. İntroyu atıp, amos banklarını yeniden düzenleyip daha da sıkıca sıkıştırarak, bazı ekranlardaki renk sayısını düşürerek yeterince yer açıp, oyunu çalışır şekilde tek diske sığdırmayı başardım. Yani teorik olarak çok mümkün. Elbette introyu da kırpmak zorunda kaldım. Ama, bu haliyle bir hayli ruhsuz oldu, arkadaşlardan da benzer eleştiriler alınca bu paketlemeyi şimdilik yayınlamamaya karar verdim.

Fakat, artık havada release kokusu vardı. UMT ile uğraşırken siliconworx’ün daha ünlü oyunu lale savaşçılarını tekrar indirmiş bulundum. Oyunu açınca bir de ne göreyim? Kırılmamış bir kopya koruma!

Paketi siliconworxcüler kendileri internete salmışlardı, dolayısı ile zip dosyasında adf imajlarının yanında kitapçık da bulunuyordu. Dolayısı ile crack’e ihtiyaç yoktu, ama dedim ya artık release havası gelmiş, kırayım bari. Oehh, 10 dakika sürmedi. Kelime soran oyunları kırmak kolay, çünkü sizin bir veri girmeniz gerekiyor. Bu benzersiz bir veriyi girip ne ile karşılaştırılacağını bellekte bulmak çok kolay. Geriye sadece karşılaştırma verisinin tutulduğu alanın paketini açmak ve içindeki verileri sıfırlamak kalıyor.

Bunun bazı yan etkileri olabilir elbette, bunları tüm kodu incelemeden anlamak çok zor. Fakat dosya içerisinde şüpheli bulduğum yerler var, oyunu bitirene kadar oynamak gerekiyor. Ben sonuna kadar oynayıp test edemedim, ama 20 dakika kadar oynadım bir sorun çıkmadı. 20 dakikadan sonra göçerse de artık yeteri kadar oynadınız sayarım 😀

Denemek isteyenler indirebilir.

Lale Savaşçıları DOWNLOAD 2xADF (1MB Zip Dosyası)

Amiga Purebasic 4.00 Sözdizim Vurgulayıcısı

Bir proje doğrultusundaki araştırmalarımız sırasında PureBasic’i cross compile etmek amaçlı notepad++ vurgulayıcısı hazırlamış bulundum.

Buyrun indirin. Türkiye’de bunu kullanacak birileri varsa mutlaka yorum bıraksın.

Download Purebasic Amiga UDL XML file

Yukarıdaki dosyayı Languages > Define.. > Import… ile seçiniz. Vurgulayıcının çalışması için programı kapatıp yeniden başlatın.

 

[TYVT] The Detector (1996) Amiga

Eski klasörlerde çürümekte olan bir başka amiga oyunumu da sizlere sunuyorum.

Ben aslında muhafazakar biriyim. Windows hızla yayılırken, 2000’li yılların başına kadar zx spectrum ve amigamı kullanmaya devam ettim. Kabul spectrum’u amigadan sonra yavaşça tozlandırmaya başlasam da amiga hayatımdan hiç çıkmadı. 1993 yılında PC kullanmaya başladığımda PC’lerden öyle nefret ediyordum ki, 99’da bill gates’e pasta yapıştıran adamı alnından öpesim gelmişti. Fakat bu nefret elbette bir inkardan ibaretti. Amiganın zamanı dolmuştu, PC hızla yükseliyordu.

Bu kargaşada arkadaşlarım da farklı şirketlerde çalışmaya başladılar. Yakın arkadaşlarım ve o dönemki kız arkadaşım şirkette deli gibi minesweeper oynuyordu. Ben de geri kalmadım, tie-fighter’ı bir kenara bırakarak minesweeper’a saldırdım. Aylarca kendi aramızda yarıştık. Önce kolay’ı birkaç saniyede bitirir olduk, o bitince ortayı ve sonunda zor seviyeler bize yetmez oldu.

Ve sonra amigadaki mayın tarlası klonlarının ne kadar işe yaramaz olduğunu gördüm ve her zamanki gibi “benim başım kel mi?” operasyonunu başlattım. O sıralar imageFX ile de oynuyordum, arka planı sanırım imageFX ile yaptım (o sıralar pc’de düzgün resim işleyen program yoktu). Kodu da amos ile yaptım ama bugün koda bakınca çok anlamsız geliyor. Garip bir kodlama stili, tamamen rezalet, sanırım spectrum’dan amiga’ya geçişim pek sağlıklı olmamış. Tecrübesizlik de var, o zamanlar internette bu kadar kaynak yoktu hatırlatırım. Elbet ingilizce de daha tam oturmamış, detector’u dedector yazmışım.

Oyun 1996’da yazılmış, aslında daha eski de olabilir emin değilim, belki bir güncelleme geçirmiştir 96’da. Tahminim 94-95 yılları arasında oynuyorduk minesweeper’ı.

Windows versionu gibi şaşalı değil, sadece sağ klikle işaretleme, sol klikle blok açma işlevleri var, boşlukları otomatik algılamıyor. Görünüşü dışında hiçbir kısmı güzel olmamış.

Ama oyun yüksek skorları kaydediyor bu bir avantaj, hiçbir gereksinimi yok, tüm platformlarda tüm klasörlerden çalışıyor.

İyi eğlenceler.

DOWNLOAD – 94kb zip file – ADF format

Ufuk Metin’den Flagmania (1988-1995 aralığında)

Yine bir Türk Commodore 64 oyunu fakat bu sefer yılı pek belli değil. 64’ler dergisinin 7.sayısında Ufuk Metin’in yazılarına rastlıyoruz ve bu sayıda yayınlanmış bir kuponu gönderene Ufuk Metin’in yazdığı bir “oyun” hediye ediliyor. Bahsedilen oyunun hangi oyun olduğunu bilemiyoruz çünkü herhangi bir ismi yok. Sadece ilk Türk oyunu olduğu iddia ediliyor herzamanki gibi, fakat bu sayı Keloğlan oyunundan yaklaşık 7 ay önce olduğu için (keloğlan 64’ler sayı 15’de reklam edilmişti) belki de ilk türk oyunu budur.

Yanlış anlaşılmasın, flagmania’nın bu oyun olduğunu söylemeye çalışmıyorum. Ama Ufuk Metin’in 1988 ile 1995 arası aktif olduğunu görüyoruz. Dolayısı ile Ufuk Metin bu oyunu bu tarihler arasında yazmış olmalı, eğer bu satırları okuyorsa yorumları ile bilgi vermesini rica ediyorum.

Flagmaina yine bir düz metinle açılıyor, oyunun bittiğinde 50 level içereceği vaadediliyor. Bu kısım oyunu release eden kişi tarafından sonradan eklenmiş olabilir.

Ardından gerçek başlık sayfasına çıkıyoruz. Kod ve grafik ufuk Metin, Müzik Murat Oktay ve oyun fikri Baran Deniz Beyin isimli kişiler tarafından yapıldığı görülüyor.

Oyuna geçtiğimizde,

Oyunda gülen surat karakterini yönetiyoruz. Oyun yılan (snake) ile labirent oyunu karışımı. Oyunda geçtiğimiz kutudan birdaha geçemiyoruz, o kısım yukarıda görüldüğü gibi gri olarak işaretleniyor. Tüm bayrakları alarak E (exit) kutusuna ulaşmaya çalışıyoruz. Yukarıda bir bayrağı atladığım için geri dönmem mümkün olmadı, dolayısı ile tek yapabileceğiniz sürenin bitmesini beklemek. Tüm bayrakları toplarsanız E’ye girebiliyorsunuz ve oyun burda bitiyor. Her durumda, oyun bitince başlık ekranına geri dönülüyor.

Yani tek bölümlük bir oyundan bahsediyoruz. Ama bence eğlenceli, sadece oynanabilirlik üzerine biraz kafa yorulmalı.

Buradan indirebilirsiniz – Download here (9kb c64 prg dosyası)

Daha fazla Türk oyunu için yandaki kategoriler kısmından Arda’nın Türk Yazılım Veri Tabanı bağlantısını seçiniz.