Kategori arşivi: Retro Donanım

Jupiter Ace’in Kaderi… (satılık marka)

Sadece çemberin içindekilerin haberdar olduğu bir bilgisayar Jupiter Ace. Yaratıcıları Richard Altwasser ve Steve Vickers. Altwasser, Zx Spectrum, Zx81, zx spectrum +3 ve birkaç amstrad makinesinin de tasarımını yapmış biri. Vickers ise zx80/81 rom’unu yazan ekipten. Bunlar zx81’in çılgın satışlarından etkileniyorlar. “Yahu bu makineyi biz yaptık, sinclair ekmeğini yiyor biz maaşa talim ediyoruz.” mantığından yola çıkarak Jupiter Ace’i tasarlıyorlar.

jupiter-ace

İşte Jupiter Ace’in hikayesi böyle başlıyor, tarih 80’lerin ilk yarısı.
Jupiter Ace’in Kaderi… (satılık marka) yazısına devam et

ZX Spectrum ULA’sı hakkında bazı bilgiler…

Zx Spectrum ULA’sı birkaç işlemciyi bir araya getiren Richard Altwasser tarafından tasarlanmış tuhaf bir işlemci. Altwasser, Chris’in “The ULA Book” kitabında, ULA’nın tasarımı üzerine olan eleştirileri şöyle savunuyor: “Bu işlemci, herhangi bir bilgisayar simülasyonu olmadan, tek bir mühendisin kavrayabileceği basitlikte tasarlanabilmiştir.” Yani kağıt üzerinde tasarlanmış ve basılmıştır. Altwasser daha sonra Zx spectrum +3’ün ASIC tasarımını da yapmıştır, bu sebeple +3’ün çok daha düzgün bir makine olduğunu görüyoruz. Neyse, orjinal 48 ULA’sının 4 farklı sürümü mevcut, sırasıyla sayarsak (yine “the ULA BOOK”‘tan alınmıştır):

 

5C102E:

Bu seri sürüm 1 ve sürüm 2’de bulunan ilk ula tasarımıdır. Bu tasarımda üretim sonrasında bir hata olduğu gözlemiş. Bu sebepten bu sebepten “ölü hamamböcegi modifikasyonu” denilen bir müdahale gerektiriyorlar. Hamamböceği denilen şey, baş aşağı şekilde monte edilmiş ufak bir pcb.

Ölü hamamböceği

5C112E:

Bu seride ölü hamamböceği içeriden eklenerek durum giderilmiş fakat, bu sefer de printer ile ilgili bazı giriş çıkış problemleri ortaya çıkmış. Bu da “örümcek modifikasyonu” diye bilinen yeni bir yamayı zorunlu kılmış. Bu yama Z80 üzerine takılan bir transistörden ibaret.

Zx Spectrum Ölü Hamamböceği

6C001E-6:

sürüm 3 anakart ile birlikte çıkan bir ula. Zaten sürüm 3’ün tasarlanmasının ana sebebi, o dönem piyasaya sürülmekte olan bazı televizyonların zx spectrum’un eski tasarımında bazı problemler çıkarması. Normalde sürüm 1-2’de anakartın altında bazı potansiyometreler var. Hatta bunlardan biri kasaya açılmış olan bir delik sayesinde dışarıdan ayarlanabiliyor. Fakat son kullanıcı bunları kurcalamaya cesaret edemediği için görüntü oluşturma yöntemi değiştirilmiş. Durum böyle olunca ula’ya da birkaç ciddi güncelleme gelmiş. Öncelikle bu ula çok daha az enerji tüketiyor, böylece daha az ısınıyor. Fakat eski anakartlara uyumluluk bakımından örümcek hatası tamir edilmemiş, bunun yerine TR6 isminde bir transistör olarak anakart tasarımına eklenmiş.

6C001E-7:

Bu Ula serisi son seri, özellikle samsung üretimi sürüm 4 ve üzeri anakartlarda bulabilirsiniz. Burada ne gibi bir problem vardı bilmiyorum ama, alt 16k 4116’lara erişim güvenilirliği geliştirilmiş. Ayrıca bazı zamanlama hataları da halledilmiş.

 

Bu üretim sonucunda şöyle bir gerçekle karşı karşıyayız: Her ula her anakarta takılamıyor.

6C001E-7 tüm sürüm anakarta takılabilir (issue1-6).

5C102E/5C112E/6C001E-6 sadece issue 1-3’e takılabilir.

Connecting Ericsson Chatboard to a GP32

What the heck is a GP32?

It’s a first generation “open” handheld console, possibly the first one. Gp32 is designed and sold by a Korean Company called Gamepark (Creators of caanoo, wiz, gp2x etc). It has a big 3.5″ color LCD, 133mhz 32bit ARM processor, 8MB ram. It has no custom cpu or gpu, everything is handled by the CPU. The GP32 was sold between 2002-2005, then superceeded by Gp2X.  In it’s golden years, the console’s community was flourished by counltess homebrew originals, countless software ports and hardware hacks. There are even some original boxed smc cardtridge games. There are no official sales figures, but GP32 is suspected to sold about 15000 units worldwide.

a GP32 handheld console

We will take a look at the keyboard enhancement for GP32: a simple chatboard hack. Read on:

Connecting Ericsson Chatboard to a GP32 yazısına devam et

Amiga500, A590 ve iOmega Zip 100 drive

Geçen hafta bir yığın floppy sürücü arasında fırlatılmış olan zip drive’ın arkasındaki SCSI portunu görünce keyfe geldim. Hemen kaptım eve getirdim. Ama bu Zip’in özelliği beyaz olmasıydı. Hatta daha da güzeli, bej olmasıydı. Hatta daha daha da güzeli, ulen tam amiga ile aynı tonda olmasıydı be 🙂

Hepsi aynı renk oldu
iOmega Zip Sürücü, monitör, amiga, cdromlar, a590 aynı renk

Tamam itiraf ediyorum, ilk defa gördüm beyaz bir zip drive. Üreticisi Epson ama geri kalan herşeyi iomega. Neyse, evde bir Paralel Zip drive’ım vardı, bunu amigaya takmak biraz hacking gerektirdiği için hiç uğraşmamıştım. Birgün elbet scsi düşer diye beklemeye geçmiştim, ve düştü işte! Fakat ne kablo ne adaptörü yoktu, bu sebepten nasıl bağlıyacağımı bilmiyordum. Eve geldim, A590’ıma daisychain takılı olan iki adet scsi cdrom’dan birini söktüm, kabloyu zipdrive’a taktım, makineyi açınca birde baktım ışıkları kıpırdıyor. Keyif, keyif…

Sonra makineyi tanıtmak için hemen HDtoolbox’ı açtım, neyseki o da hemen gördü aygıtı “Unknown” olarak. “Change Drive Type”, “Add new” yapıp “Read from device” tıklayınca (sadece küçük önemsiz bir uyarı vererek) aygıtı okudu ve restarttan sonra kullanıma açılmış oldu.

Ben bu sürücüyü PC’den dosya aktarmak için kullanacağım için elimde olan iki adet zip disketinin birini FAT olarak formatladım, diğerini ise denemek için amiga üzerinde yeniden partition yaparak FFS olarak formatladım. Her iki biçimde de hiç sorunsuz olarak kullanılabiliyor.

Cross-DOS Zip Drive
MSDOS formatlı bir Zip Disketi

Fakat bir Zip drive’ı FAT olarak kullanmak isterseniz Devs:mountlist dosyanıza şu girdiyi eklemek gerekiyor:

PC0C:
Device= scsi.device
Unit= 6
FileSystem = L:CrossDOSFileSystem
Flags= 0
Surfaces= 1
BlocksPerTrack= 1
SectorsPerBlock = 1
SectorSize = 512
Mask = 0x7ffffffe
MaxTransfer = 0x100000
Reserved = 0
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 196607
Buffers = 5
BufMemType = 0
StackSize = 2000
Priority = 10
GlobVec = -1
DosType = 0x4d534800
#

Eğer Diskte iki partition varsa diğerini görmek için PC0D: yapmak gerekiyor. Ayrıca aygıtınızın ID numarası 5 ya da 6 olabilir, onu da uygun şekilde “Unit=” kısmından düzenleyin.

Bir dipnot, CrossDos OS3.0’dan itibaren var, eğer OS2.1 kullanıyorsanız crossdos yerine MessyFileSystem kullanmayı deneyebilirsiniz. A500’e OS3.1 nasıl oluyor derseniz, bir arkadaşınızdan rica ediyorsunuz ve size a600 için yazılmış olan OS3.1’in 16bit versionunu, yani V40.63’ü yazıyor, alıp amiganıza takıyorsunuz.

Eğer Crossdos yoksa pc’ye taktığınız Zip sürücünüzü Winuae FFS olarak kullanabilirsiniz.

Mutlu kardeşler
Mutlu kardeşler

Zip drive’lar ikinci el bulunabiliyor, hatta usb versionu da mevcut olduğundan disketleri hala satılıyor. Bol şans 🙂

Not. Hiç bilmeyenler, zip mi? unzip yapsak? rar kullansak falan diyenler varsa, iomega zip drive ile zip formatında paketlenmiş dosyalar arasında hiçbir alaka olmadığını söylemeliyim. iomega Zip Drive, aslında yüksek kapasiteli bir Floppy Disket Sürücüsü. Her disket 100MB (95MB) veri depolayabiliyor. Okuma hızı dakikada 60MB. Amiga’da tüm floppy disketler sürücü gerektirmeden tanındığı için tak-çalıştır şekilde çalışıyor. Fakat amigada bu sürücüleri kullanmak için bir scsi karta ihtiyacınız var, GVP scsi ya da a590 işinizi görecektir.

Amiga 600 için 2MB chip ram hack

Bugün biraz tembelim (Yapılacak başka ciddi işler var, yapmayıp bunlarla oyalandım). Amiga 600 için 2MB chip ram hack dökümanını ekliyorum. Hack ilk olarak a1k.org forumlarındaki Ralf tarafından gönderilmiştir. Aşağıdaki döküman sadece Ralf’ın çevirisi değil, bu konuda EAB forumları ve CGTR forumlarındaki arkadaşlar tarafından zaman içerisinde toparlanmış bilgileri de içermektedir. Fakat bu hack’ı kendim denemedim, çalışıp çalışmayacağı kousunda bir bilgim yoktur.

MS Word document: 340kb
http://www.veanewmedia.com/ardae/fish/Amiga600_2MB_chip_ram_hack.doc

Mutlu kurcalamalar!

zx spectrum +3e (plus3e) ile simple ide 8bit arabirim

Evet bu akşam oturdum ve yaklaşık 3 saat uğraşarak Garry Lancaster’ın +3e romlarının kullandığı SimpleIDE arabirimini yaptım. Aslında işin büyük bir kısmını sevgili arkadaşım Barış Taş yaptı. Daha doğrusu ömründe ilk defa havya kullanarak, hem de bir ana karttan ISA slot sökme işini gerçekleştirdi. Böylece beni bu işten alı koyan en büyük engeli aşmama yardımcı oldu. Gerçektende bir PCB’den birçey sökmekten nefret ediyorum ve sırf bu yüzden projeyle pek ilgilenmiyordum.

Herneyse, oturdum ve lehimleme işini tamamladım, buyrun sonuçlar:

Zx Spectrum +3e basit IDE arabiriminin kablolama yüzü.

ve 80GB'lık seagate harddiskimi gördü! Oley!

Elbetteki bazı limitleri var bu arabirimin:

1. Kendi dosyasistemi var: IDEDOS (windowstan dosya atmak için tool kullanmak gerekiyor)
2. adresleme aralığı max.32MB dolayısıyla 8bit arabirim sadece 16MB’lık bir bölüm kullanabiliyor.
3. bir harddiske 65535 bölüm açabiliyorsunuz. IDEDOS bunları size klasörlermiş gibi gösteriyor ama öncesinde tek tek assign etmeniz gerekiyor. (bir kereye mahsus olarak)
4. 8bit arabirim her harddiskin yarısını görüyor. Yani 2GB’lık disk 1GB, 4Gb’lık 2gb, 8gblık 4GB gibi. Yani 200MB’lık alan istiyorsanız 400mb’lık bir disk takmalısınız.

ama kazançları daha büyük:
1.her bir partition’ı isterseniz bir driveletter’a ayarlayabiliyorsunuz. Örneğin A: (ana floppy drive)’ı harddiskinize yönlendirebilirsiniz. Böylece en uyumsuz disk oyunlarını dahi yükleyebiliyorsunuz.
2. EXT partition destekliyor. Yani 16MB’lık bir bölümü virtual memory gibi kullanabiliyorsunuz.
3. SPECTRUM komutu ile emülatör dosyalarını anında yükleyebiliyorsunuz (z80 ve SNA)
4. MSDOS disklerini okuyabiliyorsunuz.

Bu arabirimi Zx spectrum +2A/B (siyah, teybi tümleşik olan 128K modellerde *dikkat gri’lere olmuyor*) ya da +3 modeline uygulayabilirsiniz. Gerekli tüm bilgiler:
http://www.worldofspectrum.org/zxplus3e/
adresinde mevcut.

Yapacağınız işlemler şöyle:
1. Yeni ROM’ları yazmak.
2. makineyi açıp eski ROM’ları söküp yeni yazdıklarınızı takmak.
3. ide arabirimini inşa etmek: (soketleri saymazsak sadece 3 bileşenden oluşuyor)
4. harddiskinizi bu arabirime takıp keyfinize bakmak.

Amiga A500 1MB chip ram yükseltmesi ve trapdoor ram fix

Arkadaşlar web üzerinden kaybolan, Ghores’in hazırlamış olduğu dökümanı düzelterek ekliyorum. Eğer amiga 500 rev6A board’unuz var ise kasanın içinden 1MB chip ram’e çıkabilir ve hatta eğer ekteki küçük devreyi de yapabilirseniz hala trapdoor’da takılı olan ram’inizi kullanabilirsiniz.

Download: http://veanewmedia.com/ardae/fish/Amiga500_1MBchipram_yukseltmesi.zip (~ 1.2MB MS Word Doc)

Amiga A500 1MB chip ram upgrade for Rev6A boards.
I’m still working on english version of this document. it will be ready “When it’s ready”(tm). You can still use Turkish version, it’s well pictured.