Jonathan Smith, hayatını kaybetti.

Tüm zx spectrumcuların kaplerinde yer eden birçok oyunun altındaki imza, kendi sevdiği şekliyle “Joffa Smifff”, bugün sabah 10:30 itibariyle hayata gözlerini yumdu. Joffa nisan ayından beri hastanede iç kanamalar ve enfeksiyonla savaşıyordu. Son iki gündür derin uykudan uyanamamıştı ve bu sabah kötü haberi aldık (01.02.1967-26.06.2010).

PudPud: "Joffa Says R.I.P."

Jonathan Smith, Sinclair Zx Spectrum oyun piyasasındaki en iyi programcı olarak bilinir. Seveni öyle çoktur ki, 2007’de küçük bir retro gecesine davet edilince partinin düzenleneceği mekana kalabalıktan girmek mümkün olmamıştı. Bu zaten Joffa’nın ilk ve tek parti katılımıydı. Joffa’yı, son derece alçak gönüllü, en ufak bir kompleks sahibi bile olmayan biri olarak tanıdım. Son birkaç yıldır WOS forumlarında bizlerden biri olarak sohbet ediyordu, ben de onunla sohbet etme şansı bulmuş kişilerden biriyim.  Ayrıca Joffa, Saucer isimli oyununu çoook yavaş bir şekilde kodluyordu.  Birkaç yıl önce gönderdiği alfa sürümünü buradan çekebilirsiniz. Oyunda her yöne  1 pixel ekran kaydırma, yüksek hızda ekran tazeleme gibi her zx oyununda bulunamayan özellikler görülüyor. Joffa hastaneye yatmadan önce Saucer’ın bir hayli ilerlediğini bitmeye yaklaştığını söylüyordu. (Yakın arkadaşları Joffa’nın harddiskine zarar gelmemesi için ailesi ile temas halindeler.)

Jonathan Smith’in elinden çıkan tümü zx spectrum klasiği olmuş oyunlar şöyle: Cobra, Batman, Dalet Tompsons Super Test, Green Beret, Firefly, Hyper Active, Hysteria, Mikie, Kong Strikes Back, Street Hawk, Terra Cresta ve son olarak tek başına hazırladığı Pud Pud.  Jonathan ayrıca  Atari ST, Sega Megadrive, Super Nintendo, Nintendo Gameboy, Nintendo Gameboy Advance ve Cep telefonlarına oyunlar yazmıştı.

Daha fazla okuma ve diğer oyunlar için aşağıdaki linklere bir göz atın.

Batman: Caped Crusader

Joffa Smifff ile yapılmış röportajlar (ingilizce):

2009 – Retro Brothers

2001 – Darren McCowan

2001 – Russel Tayler

Jonathan Smith’in kısa film denemesi

Plip Plop Programming by Jonathan Smifff

Tüm Jonathan Smith Oyunları:

Download (520kb zip archive)

(This archive contains all known Joffa Smiffff (Jonathan Smith) games, including his latest unfinished work “Saucer”)

Joffa’s Tar Book (Not included in the archive – All 44 Pages – Request Only, see contact page)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir